Evlat Edinen Anneler de Bebeklerini Emzirebilir

Nasıl süt anne oldum?

Doğum yapmadan nasıl emziren bir anne oldum?

Evlat edinen anneler de bebeğini emzirebilir mi? 

(*düzenleme ekledim)

(**düzenleme ekledim)

Öncelikle bekleyen herkesten özür dilerim… İnstagram üzerinden çok mesaj aldım. Ama malum ben bir kalbiyolojik bir  ‘anne’ olarak,  evladımla vakit geçirmekten, pek fırsat bulamadım 🙂 Af ola…

 

Zaten yazımın uzunluğunu görünce siz de anlayacaksınız neden geciktiğimi. Hiç bir detayı atlamak istemedim. Çünkü benim gibi bunun hayaliyle yaşayan, gece rüyalarında gerçekmişçesine yavrusunu emzirdiğini görüp, uyanınca da sızım sızım ağrılar çekenler de aranızda mutlaka vardır ve olacaktır.   “ Süt Anne De Oldum “ yazımda size anlatmaya çalıştım tam da bu! Her duruma her şarta rağmen nasıl “İ-N-A-N-D-I-M” anlattım.

 

 

NOT:Ve  bir uyarıda bulunmak istiyorum yazdıklarımı mutlaka doktorunuza sorun!!! Takviyeleri mutlaka doktorunuza sorun!!! Her bünye, her bebek aynı olmayabilir. Özel durumlar olabilir. Doktorunuza danışmadan bitkisel çay da olsa içmeyin!!!

 

 

Gelelim şimdi ben ne yaptım da biyolojik doğum yapmadan sütüm geldi?

“İ-S-T-E-M-E-K” ve “İ-N-A-N-M-A-K”la başladı süt annelikte yolculuğum.

Daha evlat edinmeden çok araştırdım, süt vermem, süt  anne olmam mümkün olur mu diye?

Çünkü çok istiyordum bebeğimi emzirmek de… Süt annesi olmak da… Onunla sevgi bağlarımız kurarken bir de gözlerine baka baka emzirerek uyutmak da… Anne sütünün o muhteşem içeriğiyle yavrumu besleyerek onun gelişimine destek olmak da… Çok istiyordum… Biyolojik olarak doğum yapamamış olmanın bu güzel duyguları da elimden almasını istemiyordum!

Not: Siz yavrunuzun annesisiniz.  Ona sıkıca sarılın en çok ihtiyacı olan şey “sevgi” ❤ Karşılıksız sevgi ❤ Her koşulda yanınızda olduğunuzu bildiği sevgi ❤ İlla herkes emzirecek diye bir şey yok. Emzirememek de bir suç değildir. Siz elinizden geleni yapmışsınızdır ama gerisi nasip kısmet…  Bazen çok isteriz de olmaz… Ama emziremesek de anneyiz. Nasıl ki doğum yapmadığımız halde anne olduysak aynen öyle… Yeter ki o kalp annelik için atsın.

 

“Evlat Edinme”nin ardından yavrusuna kavuşan annelerin duygu yoğunluğuyla sütlerinin geldiği  forumlarda, sağda solda yorumlarda okumuştum. Ya da “komşum, bir akrabam bir bebeği emzirmiş ve süt gelmiş” gibi yorumlar vardı bir kaç tane…

Anne sütünün hep biyolojik doğum sonrası geldiği düşünülüyor. Ben de öğrenene kadar öyle sanıyordum. Peki mucizevi şekilde sütleri gelenlerin nasıl gelmişti?

Birebir iletişim kurabileceğim kimse olmamasına ve yorumdan öteye geçememiş  bir bilgi bile olmamasına rağmen beni ümitlendirmeye fazlasıyla yetti. Çünkü bir kişiden doğum yapmadan süt gelmişse, bende de olması mümkündü Allah’ın da izniyle… Ben de buna inandım ve Allah’a sığındım…

 

Tabi araştırmalarıma bir yandan devam ediyordum. Kime söylediğimse  bana inanmadı. Milyonda birdir dediler…

 

Bir gün “ Evlat edinen kadınlar da emzirebilir, Prof. Dr. Canan Türkyılmaz, “ başlıklı linke rastladım. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Türkyılmaz, “Emzirme Destek Merkezi Relaktasyon Ünitesi”ni eylül ayında hizmete açtıklarını ve ‘Evlat edinen annelerin de sütü gelebilir”,  “kadınlarda süt üretiminin beyinden salgılanan oksitosin ve prolaktin hormonları sayesinde gerçekleştiği” yazıyordu.

Işte aradığım bilgiyi bulmuştum. Bunu duyduğumda o kadar çok sevindim, şükrettim ki…

Resmi bir kaydım ve dayanağı m oldu.

 

Yani anlayacağınız, kadından süt gelmesi sadece doğumla alakalı değil!

Beyni yönlendirirseniz “Evlat edinen annelerin de sütü gelebilir”.

 

Ardından google’ye Prof. Dr. Canan Türkyılmaz yazdım ve  Prof. Dr. Canan Türkyılmaz Anne Sütü Projesini Anlatıyor videosuyla karşılaştım. Evlat edinen annelere özel, sütü salgılamasına destek olarak, hormonları uyararak sütün gelebileceğini bir kez daha kendi sesiyle dinledim. “Sevgi, istek ve sabırla mümkün” diyordu. Bunların hepsi bende vardı. O zaman sütün gelmesi de Allah’ın izniyle mümkündü! Tıbbi olarak da bunu öğrenmiş oldum. (Fiziksel başka problem yoksa..)

 

“Annelere özel diyet önerileri,

Sütü arttıran bitkisel içecekler,

Nadiren de ilaç takviyesi,

Lokal masajlarla,

Evlat edinen anneleri desteklediklerini  Prof. Dr. Canan Türkyılmaz videoda anlatıyor.

Hem doğum yapmış sütü gelmeyen, hem sütü kesilen anneler, hem de evlat edinen anneler mutlaka dinlesinler.

 

Sonuçta bu sütün gelmesi olayı aslında doğum yapmış bir annenin uğraşlarından çok da farklı şeyler değil. Sadece evlat edinmiş bir anne için biraz daha uğraş gerektiren işler. Yoksa sütü gelmeyen, kesilen anneler de yazacaklarımı uygulamayla sütleri tekrar gelebilir, sütlerinde artış olabilir. 

Tabi önceliğiniz, öncelikle doktorunuza sormak olsun, her zaman!

 

Böyle bir merkezin de oluşu en azından uğraşlar sonucu gelmese gidilecek elle tutulur bir kapı haline geldiğinden çok iyi bir seçenek. Eğer ki sütüm kendi uğraşlarım sonucu gelmeseydi en son soluğu Ankara’da alacaktık.

 

 

Şimdi son olarak elimde ne vardı:

İstek

İnanmak, moral yüksekliği

Israrla denemek

Memeyi bir bebeğin düzenli emmesi (tensel temas)

Düzgün beslenmek, dinlenmek

Süt artıracak bitkisel içecekleri araştırmak

Masaj desteği almak

Her ihtimale karşı ilaç takviyesini de bir doktora sormak…

 

Peki bebek büyük olursa emmek istemezse ne yapacaktım?…

 

O zaman da çözüm sütü sağmak tabii ki de…

Nitekim benim bebeğimde artık ek gıdaya geçmiş bir bebek olarak (geldiğinde 9aylıktı) pek emmek istemedi.

Süt sağmak içinde en iyi makine “hastane tipi süt sağma makinesi” onların içinde de en iyisi “MEDELA LACTİNA SELECT ANNE SÜTÜ SAĞIM POMPASI” olduğuna uzun araştırmalarım sonucunda karar verdim. Ameda marka süt sağma pompasının da iyi olduğu yazıyordu. Ama ben “MEDALA LACTİNA” tabii ki hastane tipi olan süt pompasını kullandım. Hastane tipi olmayan satılan süt pompalarının çekim gücü o kadar yüksek değilmiş. Ki deneyerek de bunu test ettim. Kesinlikle hastane tipi süt sağma pompası olmalı!

Not:  Yazımı okuyup uygulayan arkadaşlardan olumlu geri dönüşler  aldım. Eczanelerde satılan makinalarla da sonuç aldıklarını bildirdiler. Tek fark daha uzun çaba göstermeleri gerekmiş!

Aşağıdaki kiraladığım süt sağma makinası.

2 saatte bir, başlarda yarımşar saat her bir meme…

Süt gelmeye başladıktan sonra da 1’er saat her meme…(Çünkü yarım saat içinde anca süt geliyor yarım saatte sütün sonuna kadar akmasını bekliyordum. Biraz yorulacaksınız bu süreçte ama süt gelince değecek 🙂  )

 

Not:Süt sağma olayı çok önemli. Fiziksel olarak yapacaklarınız içerisinde en önemlisi süt sağmak. O yüzden mutlaka 2 saatte bir sağmaya çalışın. Çok vaktiniz gidecek ve çok yorulacaksınız. Ama süt gelmesini istiyorsanız ve emzirmeye kararlıysanız dayanacaksınız başka çözüm yok! Bu dönemde daha iyi dinlenmek, size sağlıklı yemekler hazırlamak için yanınızda birisinin bulunmasında fayda var. Ben tek olduğum için bunun eksikliğini çok yaşadım. Çok yoruldum. Birçok şey de eksik oldu. Bazen günde sadece 1 kere sağım yapabildim . Ama hergün sağım sayısını arttırmak için de uğraştım… Buna değiyor.

*Belki de ben bünyem zayıf diye çok yorulmuşumdur. Siz de aynı şey olmayabilir. Turp gibi olabilirsiniz 🙂 Yanınızda kimse yokken de tek başınıza başarabilirsiniz (örnek ben). Olsa iyi olur ayrı bir şey. Ama olmayınca da olmuyor diye bir şey yok. Biz ANNEYİZ 😉 Evladımız için , istedikten sonra, yapamayacağımız şey yoktur sanırım, Allah’ın da izniyle.

Hastane tipi süt pompasına nasıl ulaşırım?

Google amcaya sordum ben de tabii… “medela hastane tipi süt pompası kiralama” yazınca İstanbul’da kiralayacağım bir mağaza buldum.

Ama bulamasaydım hastaneleri dolaşacaktım. Çünkü doğum yapmış bir tanıdığım sütünü arttırmak için yıllar önce hastaneden kiralamıştı.

Siz de bir google amcaya sorun. Hatta devamına ilinizi de ekleyin.

Örneğin: “hastane tipi süt pompası kiralama ankara” … Ben de şimdi baktım da Anakara’da kiralayan yer varmış. Başka illerde de vardır mutlaka.

 

 

Bebek memeden direk nasıl sütü emer?

(Fotoğraf alıntı)

Süt sağım pompasını hallettim. Ama yavrumun direk emmesini istiyordum. Bunun için de EDS (Emzirme Destekleyici Sistem) yöntemine rastladım. Bebeği memeye alıştırmak için, meme tutmayan bebeklerde kullanılıyormuş. Beslenme hortumunun bir ucu sütün içerisinde bir ucu memede olacak şekilde yerleştirildikten sonra bebeğin hortumdan sütü emmesi bu arada da memeyi tutmasıyla memeye alışmasını sağlayan bir sistem.

(İnternetten videolarını izleyin.)

Ama benim bebeğim 9 aylık ve ek gıda yiyen, hatta maşaAllah doymak bilmeyen bir bebek olduğu için emzirme destek sisteminde kullanılan 5 milimlik hortum bizim işimizi pek görmedi. Çünkü çekerken çok mama gelmiyordu. (sütüm gelene kadar memeye de alışması için bunu devam sütü olan mamayı hazırlayarak uyguladım ki memede dursun ve alışsın)  . 5mm lik hortumdan çekerken haliyle yoruluyor ve içmek istemiyordu.

Tabi çareler tükenmez dedim ve emzirme destek sistemini örnek alarak ben beslenme hortumu yerine pipet kullandım. Pipet daha geniş ve çektiğinde daha çok mama geldiği için pipetten içti. Tabi o sırada memeyi de emiş oluyor 🙂

Ama pipet sert yapıda olduğu için beslenme hortumu gibi esnek ve şekle girmiyor. Kırılmalar yaşanıyor. O da sütün geliş hızını etkiliyor. Tutturmak daha zor oluyor. Ama uğraşmaya değer dedim ve kendimizce bir denge sağladık 🙂

Not: İlk bir kaç denemede nasıl pipetten mama içeceğini anlamadı. Ama birkaç deneme sonrasında çekmesi gerektiğini çözdü ve pipetle mamasını içer hale geldi. Kısacası yılmayın, bebekler çok çabuk öğreniyorlar. Açlık sinyaliyle beraber emmesi gerektiğini çözüyorlar. Daha da ufak bebeğiniz varsa daha da kolay olacaktır.

 

Her vakit emzirme destek sistemini mi kullanacağım,bebeğimle tensel teması nasıl gerçekleştireceğim ?

Tabii ki de hayır. Siz süt sağarken o uyuyor, oyun oynuyor olacak. Her zaman hem sağmak hem tensel temasta bulunmak mümkün olmuyor. Bebeğinizle tensel temas önemli, mümkün oldukça bağrınızda tutup bir yandan da sağma işlemini yapın. Ama büyük ve hareketli çocuksa bu mümkün değil. O vakitlerde de yavrunuzla çekilmiş arka fona da güzel bir anne bebek müziği yerleştirilmiş bir video hazırlayın. Sağma işlemi yaparken izleyin ve dinleyin çok etkisi olacak. Ruhunuza iyi gelecek.

Melek Bebek Ninnisi – Sevda Şengüler ” beni çok çok etkiledi… Çok güzel bir ninni. Bir de bebeğinizin videolarıyla bir bütün olunca, emzirme isteğiyle beraber inşaALLAH sütünüzün gelmesine destek olacak. Unutmayın emzirme olayı beyinde bitiyor!

Peki sağma işleminden başka anne sütünü getirmek ve arttırmak için ne yaptım?

Bol su içtim (en az 2-2,5litre)

Sıcak kompres uyguladım, sıcak duş aldım

Bol bol uyudum (çok enerji kaybediyorsunuz uyuyun, işi mişi boşverin. uyumak sütü arttırır)

Beslenmeme dikkat ettim.

Çiğ kuru yemiş (fındık, ceviz badem) tükettim.

Salata yeşillik yedim.

Sade mineralli soda içtim

Vitamin takviyesi aldım : solgar bira mayası tableti b12 açısından zengin. Süt arttırıcı özelliği varmış. Zaten vitamin eksikliğiniz, yorgunluğunuz varsa doktorunuza da danışarak bu dönemde çok yorgun da düşeceğinizden almakta fayda var.

Piyasada araştırdığım bulduğum süt arttırıcı bitkisel çaylar ve içecekler ne varsa aldım içtim 🙂

Tabii bu çaylar içecekler bolca şekerli. Haliyle bol su içiyorsunuz. Ben ihtimalimi arttıracak ne varsa atlamak istemediğimden çay ve içecekleri de içtim.

 

Anne sütü arttırıcı çaylar ve içecekler neler mi?

Lactamil emziren anneler için çay

Humana steel tea emziren anneler için çay

Milkway Milkplus Emziren Anne İçeceği  

Bunlar benim içtiklerim. İyi olarak en çok bunlardan bahsediliyordu. Mutlaka daha iyi ürünler de vardır.

Anne sütünü getiren, arttıran ilaç var mı?

Bunu doktorunuza sormanızda fayda var.

Bazı ilaçların yan etkileri prolaktin hormonunu çalıştırdığı için süt arttırmak için etkili olabilir. Prof. Dr. Canan Türkyılmaz da videosunda bahsediyor, bazı mide bağırsak ilaçları diyor…

Ben de videoda duyunca doktoruma sorduğumda böyle bir ilaç olup olmadığını, var olduğunu söyledi. Ben de doktor kontrolünde mide bulantısı için bir ilaç aldım. Yan etkisi dediğim gibi prolaktini çalıştırmak olduğu için destek olsun diye bir süre kullandım.

Siz de doktorunuza sorun, gerekli görürse doktorunuz size versin. Kendi kafanızdan içmeyin!

 

Epey uzunca bir yazı oldu 🙂

Özetlemem gerekirse:

Sık sık meme sağma işlemi yapın

İyi uyuyun ve dinlenin

İyi beslenin

Sağma işleminden önce memeye masaj uygulayın( masaj da çok önemli internette videolar var)

Bebeğinizle yakın olun, sıcaklığını hissedin.

Bitkisel anne sütü arttırıcı içecekler içebilirsiniz.

 

Detaylarıyla anlattığım yazımdaki her şeyi uyguladım. Atladığım bir şey yoktur umarım(varmış atladığım şey yazıyorum 🙂 )

**Peki biz sağma işlemini ne zaman yapalım? Bebek gelmeden başlayalım mı, bir deneyelim mi?

Bebeğinizi kucağınıza almadan da beklerken çok derin duygularda olduğumuz doğru, ama kucağınıza aldığınız zaman çok daha başka bir boyutta derin duygulara geçtiğimiz de ayrı bir doğru (en azından benim öyle oldu). Ben bebek gelmeden denenmesi taraftarı değilim. Her ne kadar çok istesem de bebeğin sıcaklığını hissederek bunu uygulamak başarıyı arttıracaktır. Sonuç olarak sağım makinesi değiliz;Hop sağdık geldi, olsun.

Belki öncesinde demeyle başarılı olan da olur ama, olmazsa 1-0 yenik başlarsınız. Bir sonraki denemeye o kadar istekli olmayabilirsiniz. “Denemiştim gelmemişti” gibi ister istemez bilinçaltınız olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden bebek gelmesiyle başlanması motivasyonunuzu arttıracaktır diye düşünüyorum.

 

“Bunun sonucunda ne kadar sürede süt geldi?” diye sorarsanız yaklaşık 3 haftada sütüm gelmiş oldu. Ama bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Sakın pes etmeyin. Milyonda birlere, milyonda iki oldum… Siz de milyonda 3- 4- 5…-milyonuncu kişi olabilirsiniz…

 

Bu güzelliği yaşayınca bütün uğraşlara değdiğini anlayacaksınız. 

Ama sakın unutmayın ve yanlış da anlaşılmasın. Süt sağmak sabır isteyen bir süreç. Bu sürecin mümkün olduğunu anlatmaya çalışıyorum  sizlere. Ama  emzirememiş olmak da diğer güzel duygulardan eksik kalacağınız anlamına gelmiyor. Annelik kalp işi❤

Ne kadar süt geldi?

Bir damlayla başladığım süt 10ml e kadar çıktı. (Daha fazla da artabilirdi belki ama bu süreçte yalnız olmamla beraber ve kansızlığım da olunca çok yorgun ve halsiz düştüm. Çocuğumla ilgilenemeyecek duruma gelince sağma işlemini bırakmak zorunda kaldım. 1 ay kadar süt verme güzelliğine ulaştım. Yaşadığım en güzel deneyimdi.) İlk etapta süt damla damla olduğu için süt sağma pompasıyla sağmama rağmen biberonun içerisine birikmiyordu. Çok az olduğu için yolda kayboluyordu. Ben de her gelen damlayı şırıngaya topladım.(Bu da nereden aklıma geldiyse bilmiyorum, çaresizlik her şeyi yaptırıyor). 1 damla dahi olsa süt oğlum olma yolunda benim için çok önemli olduğu için ziyan etmedim.

Zamanla artarak pompanın içerisine de dolmaya başladı, şırıngaya gerek kalmadı.

Hmm, bir de çatlaklara karşı krem almanızda fayda var. Çatlak çok fazla oluşmuyor. Ama hastane tipi süt sağma makinesi epey vakumlu çektiğinden ve bir hamilelik geçirip beden de buna hazırlanmadığından epey acıma oluyor. Kremi sürdüğünüz de memeyi rahatlatıyor ve daha rahat sağım işlemini gerçekleştirmenizi sağlıyor.

 

 

Umarım ki evlat edinen, evladına sütünü vermek isteyen, süt anne olmak isteyen, sütü azalan, sütü gelmeyen, sütü kesilen tüm annelere faydalı olur bu yazı…

 

Ben araştırdıklarımı, bildiklerimi, uyguladıklarımı hepsini anlattım. 2 yıl önce tek bir kaynaktan bu kadar bilgiyi bulmam mümkün olmadı. İnanmakla beraber ister istemez alttan alttan da endişeye kapılmadığım dönemler olmadı değil. Hiç bir örnek olmadan sadece söylemlerle yola çıkmak çok da kolay olduğunu söyleyemem. Ama Allah’ın da izniyle inanmıştım, o süt gelecekti…

 

Ama şimdi siz şanslısınız. Denemiş ve sütü gelmiş evlat edinen bir anne var karşınızda. Sorunuz olursa mutlaka sorun. Yorumları bu yazının altında sorarsanız iyi olur. Çünkü instagramda gönderiler arkada kalıyor zamanla… Ama burada siteye giren yazıyı okuyan, sonrada yorumlara bakan herkes soru cevaplardan da faydalanmış olur. O yüzden soruları buradan cevaplayacağım.

 

 

EVLAT EDİNİN

EVLAT EDİNEN ANNE OLUN

EVLAT EDİNEN AİLE OLUN

MUTLU OLUN

 

 

 

 

Kimler Neler Demiş?

10 Yorum - "Evlat Edinen Anneler de Bebeklerini Emzirebilir"

avatar
  Subscribe  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
Duygu
Ziyaretçi

Merhabalar
1 ay kadar süt verebildim demişsiniz. Sütünüz kesildiği için mi bıraktınız emzirmeyi yoksa bebeğiniz mi artık emmemeye mi başladı?

Arzu
Ziyaretçi

İyiki de yazmışsınız… Faydalanacak çok olacaktır.

Tuğba
Ziyaretçi

Maşallah size .. Emzirmek dünyanın en mükemmel duygusu.. ?

Züleyha
Ziyaretçi

Şuan bizde evlat edinicez bende emzirmeyi okadar çok istiyorum ki inşallah Allahın yardımıyla emzirme bilirim bende
Evladınız geldikten sonra bütün Annelik duygularınızı karşıladı mı onu merak ediyorum. Mesela hamileler gördük ا insanın canı yanıyor ya o da geçti mi…
Evladınızla dünyada da ahirette mesut olmanızı dilerim Allah’tan.

Fatma
Ziyaretçi

İyi i böyle bir yazı hazırlayıp burada paylaşmışsınız. Evlad edinmeyi bekleyen bir anne adayı olarak bu bilgilerin çok çok işime yarayacağını düşünüyorum inşallah. Bebeğimi kucağıma aldığım gün gelince inş bu işlemleri bende deneyeceğim. Şu an koruyucu ailesi olduğum Bi oğlum var. İnş onada nasip olur sütüm. Allah sizden razı olur evladınıza saglıklı uzun ömür versin inş